2009. január 20., kedd

Léperősítő ételek

Gyűjtögettem kicsit. Azért ebben a témában, mert a nyelvem elég rendesen repedezett (kínai nyelvdiagnosztika) és az oldalán lévő repedések lépgyengeségre utalnak. A kínai öt elem tan szerint a lép a föld elemhez tartozik. Ennek az elemnek az íze az édes. Ha az emberre rátör a cukoréhség, édességzabálási vágy, az a lép gyengeségét jelenti.

Léperősítők:
köles, édesburgonya, árpa, rizs, hajdina,sárga-, őszibarack, citrom, datolya, dió, szőlő, körte, szilva, málna, füge, licsi,marhahús, csirke-, sertéshús, gomba, makréla, szardínia,mogyoróhagyma, sárga-, fehérrépa, zeller,kukorica, csicseriborsó, gesztenye, tök, uborka,borsó, spenót, zöldbab, cékla,petrezselyem, vöröshagyma, fokhagyma,kapor, articsóka, torma, mustár, csalán, kömény, fahéj, szerecsendió, gyömbér, ginszeng, bors,tengeri moszat, kék-zöld alga, kagyló, gyömbértea, ginszengtea, zeller- és petrezselyemtea.

Szabályok:
1) Ne együnk se túl hideget, se túl meleget.
2) Ne együnk túl sok nyers ételt.
3) Ne együnk sok édességet.
4) Az ételeket enyhén pároljuk.
5) Zsírmentesen főzzünk.
6) Ne együnk konzerveket, feldolgozott műkajákat.
7) tilos: tej, tejtermék, cukor, mogyoró, búza, élesztő, paradicsom, sör, kávé.

Nincsenek megjegyzések: