Erről szól a következő szösszenet:
"DIÉTÁS ALAPOK A MÁJ-BETEGSÉGEK KEZELÉSÉRE"
- Stagnáló Máj
Ez a tünet alapvető szinte minden Máj-betegségnél, beleértve a májjal összefüggő Hőség-, Vér- és Yin-elégtelenség vagy Szél-kórképeket is, hiszen ezek alapja mind az energiaáramlás stagnálása.
Alapvető, hogy egyen kevesebbet. El kell hagyni vagy csökkenteni az obstruktiót okozó, májkárosító ételeket, szaturált zsírokat tartalmazó húst, tejszínt, sajtot, tojást, az alacsony értékű zsírokat, zsíros tésztákat, a margarint, a tisztított, nem friss olajokat, a mogyorók és magvak fogyasztását, a kemikáliákat ételben, italban, a nem létfontosságú gyógyszereket (orvossal egyeztetve), minden túlfinomított ételt.
- Máj-stagnálás csökkentését elősegítő ételek
Ezek a mérsékelten csípős ételek, fűszerek és ízek - a hagymafélék családjának minden tagja, mustár, zöldségek, kurkuma, bazsalikom, kardamom, majoranna, kömény, édeskömény, kapor, gyömbér, feketebors, cékla, rozmaring, különféle menták, citromfű (Melissa officialis), angelikagyökér és tövises kőriskéreg (Xanthoxylum americanum). A csípős ételek túlzása, például a túl erős paprika tovább ronthatja a Máj pangását és a Hőség-kórképeket is rontja. Néhány stagnálás elleni étel nem vagy csak alig csípős, például a cukorrépa, a tarogyökér, az édes rizs, az eper, az őszibarack, a cseresznye, a szelídgesztenye, a Bassica család zöldségei: káposzta, répagyökér, karalábé, karfiol, brokkoli, kelbimbó fogyasztása javasolt.
Az alkoholos italok csípősek, és a májat megtámadva annak stagnálását, sejtdestrukciót okoznak, nem javasoltak.
- Ételek, melyek harmonizálják a Májat
Csírázó gabonák, bab, csírák, friss zöldségek és gyümölcsök stimulálják a máj energiaáramlását.
A fizikai és/vagy érzelmi energiák folyamatos áramlása nélkülözhetetlen. Nagyon sok édes természetű ételünk van. A tavaszi ételek: gabonák, zöldségek, hüvelyesek és más komplex szénhidrátok ún. ideális édes ételek a Máj-harmónia fenntartására. Depresszió vagy más akut Máj-energiazavar alatt gyakran kívánunk koncentrált édességeket. A méz takarékosan használva detoxikáló hatása miatt segíthet. Almaecettel keverve még erősebb hatású. Más, alig csípős édesítők értékesebbek a detoxikáció kezdeti stádiumában, például finomítatlan nádcukorgranulák, teljes cukornád, medvecukor, édesgyökér, árpa, maláta, datolyacukor, melasz, és rizsszirup, mert melegítőek és stimulálják a Qi energia áramlását. Javasoltak a stagnálás kezelésére is, kivéve, ha Hőség vagy Hőség okozta Szél is egyidejűleg fennáll.
- A Máj túlsúly tüneteit csökkentő ételek
Talán leggyorsabban és hasznosabban alkalmazható a Máj-stagnálással kapcsolódó depresszió oldására az ecet. Lehet almaecet, barnarizsecet vagy más fajta is. Az ecet íze savanyú és keserű egyszerre, detoxikál és aktiválja az enzimfolyamatokat. Hatásosabbá tehető méz (egy teáskanál mézet tegyünk minden bögre vízhez) hozzáadásával. Az ecetet nem szabad korlátlanul, sem önállóan alkalmazni, alapdiétát kell mellette tartani. Mivel az ecet melegít, a Hőség-tüneteket ronthatja, ilyenkor helyettesítsük citromlével vagy grépfrúttal, melyek szintén édes-savanyúak, de hideg természetűek és tartósan is adhatók. Egyéb keserű ételek a rozs, a saláta, a spárga, a lucerna, a reteklevél, a citromhéj. Sok a keserű növény, például a gyermekláncfű (Taraxacum officialis), a mandarin, a tejbogáncs magjai (Silybum marinum), az oregoni szőlőgyökérgumó (Mahonia repens), a kamillavirág (Anthemis nobilis) is ajánlható, májtisztító hatásúak. Az édesgyökér gyökere (Glycyrrhiza glabra) használható keserű fűszerekkel, mely csillapítja fanyar ízét. Ezeket óvatosan használjuk, általában Elégtelenség-tünetek esetén. A pünkösdi rózsa gyökere (Paeonia lacctiflora), a mandarin (Bai shao), melyek mindegyike keserű és savanyú ízű, a Máj bármely nagy szindrómáját kezelni tudja. A peónia-pünkösdi rózsa Vér- és Yin-tonizáló hatású, csökkenti a Máj stagnálását olyan finoman és harmonikusan, mint amilyen finom, gyengéd maga a virág. A peóniagyökér szintén erősítő hatású, de ezzel párhuzamosan erősíti a test Yinjét és Vérét is. Egyenlő adagokat adjunk a gyermekláncfűből és a peóniagyökérből, mellé 1/3 arányban keverve édesgyökeret és kurkumát. Ez a recept kombinálja a csípős, édes, savanyú és keserű ízt egy Vér- és Yin-erősítővel. Érzékeny vagy betegesebb embernél még finomabban javítja a Máj-stagnálást és a Meleg tüneteit 2 rész peónia és 1 rész édesgyökér keveréke. A citromfű, bors, kamilla szintén hatásosak, bár a peónia tonizáló hatása nélkül.
- A Májat detoxikáló és hűtő ételek
A zeller, tengeri moszat, hínár mind nagyon jók a Máj stagnálására vagy a salátafélék, uborka, vízitorma, tofu, köles, szilva, a klorofillban gazdag ételek, a gombák, a rebarbara gyökere vagy szára (Rheum palmatum) és a retek. Az utolsó három speciális hatása a túlzott húsfogyasztásból adódó toxikus hatások kezelése. A rebarbara gyökere és szára erre a legjobb, egyben laxatív hatású is.
- Máj Yinjét erősítő, felépítő és Vérét növelő ételek
A Máj Yin és Vér Elégtelensége, mely Elégtelenség-Hőség kórképhez vezethet, olyan ételeket igényel, melyek erősítik a Yin-folyadékokat, például a bab, a klorofillban gazdag ételek, az uborka, a tofu, a köles, a tengeri moszat, a vízitorma, a szilva, mert fokozzák a víz metabolizmusát. Frissen, hidegen kipréselt lenolaj és például az esti kankalin vagy feketeribizli hajtása szignifikánsan megnövelik a Máj Yinjét. Elégséges folyadék fogyasztása is segít. A vérerősítők (l. lent) szintén erősítik a Máj Yinjét. Alapvető a Vese Yin erősítése - aloe vera gél, ha a Máj Vére (a Yin egy speciális aspektusa) szorul megerősítésre, általános vérerősítőket használjunk, l. tengeri moszatok vagy más, klorofillban gazdag ételek, például kékszőlő, földi szeder, áfonya, málna, melasz, súlyosabb esetekben zselatin vagy organikus állati máj, segít a dang gui gyökér (Angelica sinensis), a Rehmannia glutinosa gyökere, a peónia gyökere és a Rumex criptus. A három kínai gyógynövény - dang gui, rehmannia és a peónia - egyedül is használhatók, de sokkal hatásosabbak együtt, egyenlő arányban. Hideg-gyenge vagy Elégtelenség-tüneteket mutató embereknek alkalmas a kombinációjuk.
- Máj Szél tüneteket csökkentő ételek és fűszerek
A hűtő ételeket (h) meg kell különbözetni ezért a melegítő hatásúaktól (m). Neutrális hatásúakat is használhatunk (n).
Zeller (h), bazsalikom (m), zsálya (n), édeskömény (m), szárított vagy friss gyömbér (m), ánizs (m), zab (m), fekete szójabab (n), fekete szezám csírája (n), kuzu (h), pine nut (m), kókuszdió (n), frissen, hidegen préselt lenolaj (n), garnélarák (m). Gyakoribb Szelet csökkentő növények: a kamilla (n), peóniagyökér (h), a lobélia (Lobelia inflata) (n), a Scutellaria laterifolia (n), valeriana (Valeriana officinalis) (m). E gyógynövények és ételek hatékonyak a Szélre. Rontják a Máj Szél tüneteket a tojás, a tengeri rák húsa, a hajdina.
- A Máj regenerációját gyorsító ételek
A klorofillban gazdag ételek, beleértve a cerealiák csíráit és az ezekből készült termékeket, a búza vagy árpa zöldjéből készült italokat, porokat, mikroalgákat, mint Spirulina vagy az Aphanizomenon, Chlorella. Ezek az ételek nagyon hasznosak a Máj-túlműködések, a Stagnálás, a Hőség és a Szél legtöbb tünete esetében. (4)
- Stagnáló Máj
Ez a tünet alapvető szinte minden Máj-betegségnél, beleértve a májjal összefüggő Hőség-, Vér- és Yin-elégtelenség vagy Szél-kórképeket is, hiszen ezek alapja mind az energiaáramlás stagnálása.
Alapvető, hogy egyen kevesebbet. El kell hagyni vagy csökkenteni az obstruktiót okozó, májkárosító ételeket, szaturált zsírokat tartalmazó húst, tejszínt, sajtot, tojást, az alacsony értékű zsírokat, zsíros tésztákat, a margarint, a tisztított, nem friss olajokat, a mogyorók és magvak fogyasztását, a kemikáliákat ételben, italban, a nem létfontosságú gyógyszereket (orvossal egyeztetve), minden túlfinomított ételt.
- Máj-stagnálás csökkentését elősegítő ételek
Ezek a mérsékelten csípős ételek, fűszerek és ízek - a hagymafélék családjának minden tagja, mustár, zöldségek, kurkuma, bazsalikom, kardamom, majoranna, kömény, édeskömény, kapor, gyömbér, feketebors, cékla, rozmaring, különféle menták, citromfű (Melissa officialis), angelikagyökér és tövises kőriskéreg (Xanthoxylum americanum). A csípős ételek túlzása, például a túl erős paprika tovább ronthatja a Máj pangását és a Hőség-kórképeket is rontja. Néhány stagnálás elleni étel nem vagy csak alig csípős, például a cukorrépa, a tarogyökér, az édes rizs, az eper, az őszibarack, a cseresznye, a szelídgesztenye, a Bassica család zöldségei: káposzta, répagyökér, karalábé, karfiol, brokkoli, kelbimbó fogyasztása javasolt.
Az alkoholos italok csípősek, és a májat megtámadva annak stagnálását, sejtdestrukciót okoznak, nem javasoltak.
- Ételek, melyek harmonizálják a Májat
Csírázó gabonák, bab, csírák, friss zöldségek és gyümölcsök stimulálják a máj energiaáramlását.
A fizikai és/vagy érzelmi energiák folyamatos áramlása nélkülözhetetlen. Nagyon sok édes természetű ételünk van. A tavaszi ételek: gabonák, zöldségek, hüvelyesek és más komplex szénhidrátok ún. ideális édes ételek a Máj-harmónia fenntartására. Depresszió vagy más akut Máj-energiazavar alatt gyakran kívánunk koncentrált édességeket. A méz takarékosan használva detoxikáló hatása miatt segíthet. Almaecettel keverve még erősebb hatású. Más, alig csípős édesítők értékesebbek a detoxikáció kezdeti stádiumában, például finomítatlan nádcukorgranulák, teljes cukornád, medvecukor, édesgyökér, árpa, maláta, datolyacukor, melasz, és rizsszirup, mert melegítőek és stimulálják a Qi energia áramlását. Javasoltak a stagnálás kezelésére is, kivéve, ha Hőség vagy Hőség okozta Szél is egyidejűleg fennáll.
- A Máj túlsúly tüneteit csökkentő ételek
Talán leggyorsabban és hasznosabban alkalmazható a Máj-stagnálással kapcsolódó depresszió oldására az ecet. Lehet almaecet, barnarizsecet vagy más fajta is. Az ecet íze savanyú és keserű egyszerre, detoxikál és aktiválja az enzimfolyamatokat. Hatásosabbá tehető méz (egy teáskanál mézet tegyünk minden bögre vízhez) hozzáadásával. Az ecetet nem szabad korlátlanul, sem önállóan alkalmazni, alapdiétát kell mellette tartani. Mivel az ecet melegít, a Hőség-tüneteket ronthatja, ilyenkor helyettesítsük citromlével vagy grépfrúttal, melyek szintén édes-savanyúak, de hideg természetűek és tartósan is adhatók. Egyéb keserű ételek a rozs, a saláta, a spárga, a lucerna, a reteklevél, a citromhéj. Sok a keserű növény, például a gyermekláncfű (Taraxacum officialis), a mandarin, a tejbogáncs magjai (Silybum marinum), az oregoni szőlőgyökérgumó (Mahonia repens), a kamillavirág (Anthemis nobilis) is ajánlható, májtisztító hatásúak. Az édesgyökér gyökere (Glycyrrhiza glabra) használható keserű fűszerekkel, mely csillapítja fanyar ízét. Ezeket óvatosan használjuk, általában Elégtelenség-tünetek esetén. A pünkösdi rózsa gyökere (Paeonia lacctiflora), a mandarin (Bai shao), melyek mindegyike keserű és savanyú ízű, a Máj bármely nagy szindrómáját kezelni tudja. A peónia-pünkösdi rózsa Vér- és Yin-tonizáló hatású, csökkenti a Máj stagnálását olyan finoman és harmonikusan, mint amilyen finom, gyengéd maga a virág. A peóniagyökér szintén erősítő hatású, de ezzel párhuzamosan erősíti a test Yinjét és Vérét is. Egyenlő adagokat adjunk a gyermekláncfűből és a peóniagyökérből, mellé 1/3 arányban keverve édesgyökeret és kurkumát. Ez a recept kombinálja a csípős, édes, savanyú és keserű ízt egy Vér- és Yin-erősítővel. Érzékeny vagy betegesebb embernél még finomabban javítja a Máj-stagnálást és a Meleg tüneteit 2 rész peónia és 1 rész édesgyökér keveréke. A citromfű, bors, kamilla szintén hatásosak, bár a peónia tonizáló hatása nélkül.
- A Májat detoxikáló és hűtő ételek
A zeller, tengeri moszat, hínár mind nagyon jók a Máj stagnálására vagy a salátafélék, uborka, vízitorma, tofu, köles, szilva, a klorofillban gazdag ételek, a gombák, a rebarbara gyökere vagy szára (Rheum palmatum) és a retek. Az utolsó három speciális hatása a túlzott húsfogyasztásból adódó toxikus hatások kezelése. A rebarbara gyökere és szára erre a legjobb, egyben laxatív hatású is.
- Máj Yinjét erősítő, felépítő és Vérét növelő ételek
A Máj Yin és Vér Elégtelensége, mely Elégtelenség-Hőség kórképhez vezethet, olyan ételeket igényel, melyek erősítik a Yin-folyadékokat, például a bab, a klorofillban gazdag ételek, az uborka, a tofu, a köles, a tengeri moszat, a vízitorma, a szilva, mert fokozzák a víz metabolizmusát. Frissen, hidegen kipréselt lenolaj és például az esti kankalin vagy feketeribizli hajtása szignifikánsan megnövelik a Máj Yinjét. Elégséges folyadék fogyasztása is segít. A vérerősítők (l. lent) szintén erősítik a Máj Yinjét. Alapvető a Vese Yin erősítése - aloe vera gél, ha a Máj Vére (a Yin egy speciális aspektusa) szorul megerősítésre, általános vérerősítőket használjunk, l. tengeri moszatok vagy más, klorofillban gazdag ételek, például kékszőlő, földi szeder, áfonya, málna, melasz, súlyosabb esetekben zselatin vagy organikus állati máj, segít a dang gui gyökér (Angelica sinensis), a Rehmannia glutinosa gyökere, a peónia gyökere és a Rumex criptus. A három kínai gyógynövény - dang gui, rehmannia és a peónia - egyedül is használhatók, de sokkal hatásosabbak együtt, egyenlő arányban. Hideg-gyenge vagy Elégtelenség-tüneteket mutató embereknek alkalmas a kombinációjuk.
- Máj Szél tüneteket csökkentő ételek és fűszerek
A hűtő ételeket (h) meg kell különbözetni ezért a melegítő hatásúaktól (m). Neutrális hatásúakat is használhatunk (n).
Zeller (h), bazsalikom (m), zsálya (n), édeskömény (m), szárított vagy friss gyömbér (m), ánizs (m), zab (m), fekete szójabab (n), fekete szezám csírája (n), kuzu (h), pine nut (m), kókuszdió (n), frissen, hidegen préselt lenolaj (n), garnélarák (m). Gyakoribb Szelet csökkentő növények: a kamilla (n), peóniagyökér (h), a lobélia (Lobelia inflata) (n), a Scutellaria laterifolia (n), valeriana (Valeriana officinalis) (m). E gyógynövények és ételek hatékonyak a Szélre. Rontják a Máj Szél tüneteket a tojás, a tengeri rák húsa, a hajdina.
- A Máj regenerációját gyorsító ételek
A klorofillban gazdag ételek, beleértve a cerealiák csíráit és az ezekből készült termékeket, a búza vagy árpa zöldjéből készült italokat, porokat, mikroalgákat, mint Spirulina vagy az Aphanizomenon, Chlorella. Ezek az ételek nagyon hasznosak a Máj-túlműködések, a Stagnálás, a Hőség és a Szél legtöbb tünete esetében. (4)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése